Historie

Historie

Periode 1915 - 1942 :

Op 28 mei 1915 wordt het salonorkest OKNV (Onderlinge Kunstbeoefening Naar Vermogen) opgericht. Theo Jordans wordt de eerste dirigent. Het eerste optreden van het OKNV is voor een liefdadig doel, nl. het Vluchtelingencomité.

De oorlogsjaren
Het OKNV probeert het hoofd boven water te houden. Echter de invloed van de Tweede Wereldoorlog doet zich steeds meer gelden. "Tot leniging der noden in ons land" geeft het OKNV, samen met Venlona, een concert. Dan valt begin 1942 het doek, repetities kunnen niet meer bezocht worden. De instrumenten zullen zwijgen tot na de bevrijding.

Periode 1942 - 1967

In november 1946, tijdens de heroprichtingvergadering, herrijst de naam OKNV en neemt dirigent Theo Jordans afscheid. Het orkest komt voorlopig in handen van Wiel Könhke. De bezetting is nog verre van volledig, aan concerten valt nog niet te denken.
Wiel Könhke, die de heroprichting stimuleert, geeft in 1947 het stokje over aan:
Jan Kuijpers: hij is als 12-jarige zijn orkestloopbaan als violist gestart. 

In 1950 is er iemand nodig die het OKNV uit een diep dal omhoog trekt. Dit wordt:
Peter Schnitzler: het orkest krijgt weer juichende kritieken en het gaat weer goed. 

In 1952 wordt de muzikale leiding overgenomen door:
Joop Grubben: met geduld brengt hij het orkest weer verder totdat hij zelf in 1965 verhuist naar Maastricht. 

Als opvolger van Joop Grubben wordt benoemd:
Piet Kingma: na de genoemde snelle afwisseling van diverse dirigenten zal hij ruim 25 jaar de dirigent van het orkest blijven.

Periode 1967 - 1990:

Dirigent en bestuur vinden dat de oude naam niet meer voldeed. OKNV wordt Venloos Symfonie Orkest, VSO. 
Het VSO sluit zich in 1967 aan bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

Het eerste concert dat het orkest onder de nieuwe naam geeft vindt plaats op 25 april 1968 in de Dominicanenkerk. Piet Kingma is zelf de solist in het hoboconcert van Pergolesi.

In 1990 viert het Venloos Symfonie Orkest zijn 75-jarig bestaan. Centraal staat het jubileumconcert op 23 maart.
Bij gelegenheid van het 75 jarig bestaan wordt het Venloos Symfonie Orkest door Hare majesteit koningin Beatrix onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.

Periode 1990 - 2000:

Na het jubileumconcert met Theo Olof voert Rian de Waal de Variations Symphoniques van César Franck uit tijdens het afscheidsconcert van Piet Kingma in 1992. Ook zijn Herman Krebbers, Jo Juda en Daniël Wayenberg geen onbekenden voor het VSO.


In 1993 heeft dirigent Robert Jan Kamer het dirigeerstokje bij het VSO ter hand genomen. In mei 1999 neemt hij afscheid van het VSO vanwege zijn benoeming tot musical director van de musical Oliver bij Joop van den Ende. Sinds november 1999 is Jacco Nefs de dirigent. Zijn eerste uitvoering met het VSO in Venlo vindt plaats op 20 september 2000.

Periode 2000 - 2010:

Door relaties die onze dirigent Jacco Nefs in het Tilburgse heeft werd het VSO in 2003 uitgenodigd mee te werken aan het slotconcert van de spraakmakende concertserie "Verrassende Ontmoetingen". De verrassende ontmoeting van zondagmiddag 6 april 2003 was die tussen de "Souvenier Theater Compagnie", het Koperensemble Hilvarenbeek en het Venloos Symfonie Orkest.

Ilia Belianko, volgt in juni 2006 Jacco Nefs op als dirigent van het VSO.

Periode 2010 - nu:

Na het Adventsconcert op 11 december namen we afscheid van Ilia. Na vier jaar van muzikale samenwerking scheidden onze wegen. Het VSO vond een opvolger in de persoon van Marianne Maessen – Scherjon.

In mei 2011 gaf Marianne aan dat haar muzikale liefde toch meer bij het koorwerk ligt dan bij het symfonische werk. In de zomer van 2011 ging het bestuur op zoek naar een opvolger en vond deze in Rolf Prejean. Ook Rolf was geen onbekende in het Venlose muziekleven. Zo heeft hij jarenlang het Venlose showorkest Fortissimo geleid.

 100 jarig bestaan

In 2015 vierde het VSO dat het 100 jaar geleden -als eerste amateursymfonieorkest in Venlo- op 28 mei 1915 werd opgericht. Het VSO startte het jubileumjaar met de opluistering van een eucharistieviering in de H. Familiekerk. Ook verzorgde het een 'Alstebleefconcert' in de Meeuwbeemd. Het jaar werd passend afgesloten met een jubileumconcert met een Venloos karakter, in de Maaspoort. De uit Venlo afkomstige pianist Ivo Janssen soleert in het pianoconcert no: 3 van Ludwig van Beethoven. Uiteraard ontbreekt op deze avond ook niet het werk van de Venlose componist Piet Kingma, die bijna 30 jaar dirigent van het VSO is geweest.

2016 concerten in Waalre ( jubileumconcert Zangvereninging de Nachtegaal), Arcen (Kasteeltuinen), Bibliotheek Venlo, Missi4ehuis St. Michael in Steyl en de kapel Paters Lazaristen in Panningen.

2017 concerten in 't Roadhoes Blerick (Oranjeconcert), De Windmeule (300 jaar verenigingsleven), Domani (From the Bavarian Highlands i.s.m. Bel Canto Helden)

2018 concerten in Schutterijmuseum te Steyl. (o.a. Concert voor harp en fluit van Mozart)

2019 Concerten in Schutterijmuseum te Steyl. (o.a. Fin de Siècle)